Skip to content
Tudod, mi a különbség a lepedék és a fogkő között? Szabadulj meg mindekettőtől útmutatónk segítségével!

" />
Hogyan távolítsuk el a fogkövet és a lepedéket?

Hogyan távolítsuk el a fogkövet és a lepedéket?

Mindenki tudja, hogy a fogmosás fontos, hogy ne rakódjon le a fogkő és a lepedék. De mit is jelent ez valójában? Itt megtalálsz mindent, amit tudnod kell a lepedékről, a fogkőről és hogy mit tehetsz ellenük.

Mi a különbség a lepedék és a fogkő között?

A foglepedék a fogakon és az íny alatt képződő lerakódás, ami tele van káros baktériumokkal. Ezek savakat termelnek, amelyek fogszuvasodást és ínyproblémákat okozhatnak. A rendszeres fogmosással és fogselyem használattal általában el lehet távolítani, de ha ez nem történik meg, megszilárdul és fogkő lesz belőle.

A fogkő kemény, sárgás lerakódás a fogakon, legtöbbször az alsó metszőfogak mögötti ínyvonalon látható. Ha a fogkő kialakult, fogszuvasodáshoz és ínyproblémákhoz vezethet, még akkor is, ha megfelelően ápolod a fogaidat. A lepedékkel szemben a fogkövet fogmosással nem tudod eltávolítani, fogorvosi kezelésre van szükség.

A legjobb módszer a fogkőlerakódás elkerülésére, ha már a kialakulását is megakadályozzuk. Így kerülheted el a fogkő lerakódását:

Hogyan akadályozhatom meg a fogkő kialakulását és hogyan távolíthatom el a lepedéket?

A fogkő és a lepedék kialakulásának megakadályozására nincs jobb módszer, mint a helyes szájápolás.

  • Moss fogat alaposan naponta kétszer fluoridos fogkrémmel, minden alkalommal legalább két percig! A Signal fogkrémek fluoridot és más hatóanyagokat tartalmaznak, melyek segítenek megakadályozni a fogkő kialakulását.
  • Használj puha vagy közepes keménységű fogkefét!
  • Használj fogselymet minden nap! Ez nagyon fontos lépés, úgyhogy ne hagyd ki, még akkor sem, ha sietsz.
  • Használj fluoridos szájvizet!
  • Félévente keresd fel a fogorvosod, hogy eltávolítsa az esetlegesen lerakódott fogkövet.

Étkezéseddel is gátolhatod a lepedék lerakódását

A lepedékképződést elősegítik az olyan cukros vagy keményítőtartalmú ételek, mint a fehér kenyér és a tészták. Próbáld mérsékelni ezeknek a fogyasztását. Ha édességet vagy keményítőtartalmú ételt eszel, jól mosd meg a fogad utána, de várj vele legalább 30 percet. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is segít, mivel eltávolítja az ételmaradékokat és segít kiegyensúlyozni a száj pH-értékét.

Tisztíttasd meg a fogaidat szakszerűen!

Keresd fel félévente a fogorvosod, hogy átnézze és megtisztítsa a fogaidat. Nemcsak eltávolítja a lerakódott fogkövet, hanem minden szájápolási kérdésedre is választ ad.

Ha megfelelően ápolod a fogaidat, és a fogselymezés és a napi kétszeri fogmosás megszokott rituálévá válik, akkor a mosolyod is boldog és egészséges lehet minden nap!

How it Works
  1. Lepedék
  2. Fogkő
  3. Egészséges fogíny
  4. Egészséges csontszint

GYORS TIPP

Igyál sok vizet minden étkezés után! Eltávolítja az ételmaradékokat és segít megelőzni a lepedék lerakódását.

 
White teeth

Szájápolással Kapcsolatos Kérdések

Szájápolással kapcsolatos kérdéseidre a Signal, a család fogászati szakértője ad válaszokat, és további hasznos tanácsokat is olvashatsz

TOVÁBBI CIKKEK OLVASÁSA