Skip to content
Recycled tubes

Fenntarthatósággal kapcsolatos küldetés

people holding the planet earth

Signal kötelezettségvállalás

A Signalnál törődünk a bolygóval. Ezért a márka globális szinten ambiciózus kötelezettségeket vállal a műanyagok felhasználásával kapcsolatban.

2025-ig1 vállaljuk, hogy:

  • Kizárólag újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható műanyag csomagolást alkalmazunk.
  • Csomagolásainkban a szűz műanyag felhasználását harmadával csökkentjük.
  • De ez még csak az utunk kezdete. Csapatunk azon dolgozik, hogy tovább csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat.

Kevesebb hulladék

A környezeti problémák súlyossága arra késztetett bennünket, hogy újragondoljuk a fogkrémtubusainkhoz felhasznált anyagokat. Számos fogkrémünk tubusa újrahasznosítható műanyagból készül már jelenleg is, célunk, hogy 2025-re globálisan évente több millió tubus legyen újrahasznosítható. Sajnos a tubusok újrahasznosítása még nem minden országban megoldott, köztük Magyarországon sem.

Prodent tube
hand holding toothpaste tube

Miért osztjuk meg technológiánkat a versenytársainkkal?

Technológiánk megosztásával szeretnénk elindítani az újrahasznosítható fogkrémtubusokra való globális átállást. Végső célunk, hogy a világon nem csak a fogkrémtubusok, de minden, termékek csomagolásához használt tubus újrahasznosításra kerüljön.

toothpaste tubes

Miből van a tubus?

Számos fogkrémtubusunknál újrahasznosítható műanyaggal (PBL) helyettesítettük a belső alumínium réteget (ABL), amelyet általánosan használnak a fogkrémtubusok laminátumában.

Az új tubus az előzőhöz képest vékonyabb (vagy a tubus méretétől függően ugyanolyan vastagságú) laminátumot használ. Ez azt jelenti, hogy összességében kevesebb műanyagot használunk – a tubusok pedig puhábbak és könnyebben kinyomható belőlük a fogkrém. Elindultunk azon az úton is, hogy újrahasznosított műanyagot használjunk a tubusainkban.

Prodent tube

Mely Signal termékek csomagolása van úgy tervezve, hogy technikailag újrahasznosítható? Ez megvalósul Magyarországon?

A Signal globálisan törekszik olyan fogkrémtubusokat használni, melyek technikailag alkalmasak az újrahasznosításra, azonban ezek újrahasznosítása egyelőre még nem minden országban valósul meg, többek között Magyarországon sem. A Signal Nature Elements szájvizek flakonjai 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek (kivéve a kupak) és újrahasznosíthatóak Magyarországon is.

People recycling

2025-re jelentősen csökkentjük a szűz műanyag felhasználását

A Signalnál elkötelezettek vagyunk a csomagolásunkban használt szűz műanyag mennyiségének csökkentése mellett. Szájvíz flakonjaink 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek (a kupak kivételével). És most elkezdtük a szűz műanyagot újrahasznosított műanyagra cserélni a tubusainkban is: ha kis fehér foltokat lát a tubus felületén, akkor tudja, hogy ennek jó oka van: ez azt jelenti, hogy a tubus újrahasznosított műanyagot tartalmaz.

Szakértő kutatás-fejlesztési csapatunk azt vizsgálja, hogyan lehetne a jövőben több szűz műanyagot újrahasznosított műanyagra cserélni tubusainkban.

A Signal White Now fogkrémek dobozából eltávolítjuk a műanyag ablakot, hogy elkerüljük a fölösleges műanyag felhasználást és megkönnyítsük az újrahasznosítást. Emellett fogkeféink csomagolásának műanyag része 87%-ban újrahasznosított műanyagot tartalmaz.

Ez csak a kezdete annak az utunknak, hogy fenntarthatóbbá tegyük a holnap világát. Tudjuk, hogy még sok mindent kell tennünk. Célunk, hogy tubusaink minél több országban újrahasznosíthatóak legyenek, emellett újrahasznosított műanyagból is készüljenek. Ez segíteni fog küldetésünk elérésében, hogy harmadával csökkentsük a szűz műanyagok felhasználását, és csak újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható műanyag csomagolást állítsunk elő 2025-ig.

Felmerülő kérdések

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy 2025-re minden tubusunk technikailag újrahasznosítható legyen. Ez az átállás időt vesz igénybe, és ezért egyes tubusaink még nem, illetve nem minden országban újrahasznosíthatók - többek között Magyarországon sem, mert még nincs kiépített infrastruktúra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az átállás a lehető leggyorsabban megvalósuljon.

Ha újrahasznosítható, felelősen használják és szelektíven gyűjtik, a műanyag értékes anyag, amely fontos a termék minőségének hosszú távú megőrzéséhez és a könnyű használathoz. Signal fogkrémtubusaink nagy sűrűségű polietilén (HDPE) műanyagból készülnek. Ez az egyik legkönnyebben újrahasznosítható műanyag a piacon. Átalakítható és sok más termékben és csomagolásban újra felhasználható.

Ez csak a kezdete annak az utunknak, hogy fenntarthatóbbá tegyük a holnap világát. Tudjuk, hogy még sok mindent kell tennünk, és csapatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat.

Nem, nem kötöttünk kompromisszumot fogkrémeink ízében, illatában vagy minőségében. Az egyetlen észrevehető változás magában a tubusokban van – az anyag puhább és simább.

A szájvíz flakonokban és fogkrémtubusokban használt újrahasznosított műanyagot korábban élelmiszerek csomagolásában használták (a tubusokhoz főleg tejek és gyümölcslevek, a szájvizekhez üdtőitalok flakonját). Ezt a műanyagot ezután összegyűjtik, szétválogatják, megtisztítják és feldolgozzák, hogy biztonságosan újra felhasználják új csomagolóanyagokban. Alapvetően új életet adunk ennek a műanyagnak, ahelyett, hogy új műanyagot használnánk.

Az újrahasznosítható műanyag olyan műanyag, amely feldolgozható és újrafelhasználható más csomagolóanyagok készítésére. Ez különbözik a nem újrahasznosítható műanyagtól, amely használat után hulladékként végzi vagy maximum energiaforrásként hasznosítható (lineáris gazdaság).

Az újrahasznosított műanyag olyan anyagból készül, amelyet korábban más csomagolásban használtak, összegyűjtöttek, feldolgoztak és új csomagolóanyagban (pl. flakonban) újra felhasználtak. Tehát ez egy újrahasznosítható anyag (körkörös gazdaság).

A Signal elkötelezett, hogy szűz műanyag felhasználását egyharmadával csökkentse 2025-re. Azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb szűz műanyagot cseréljük újrahasznosítottra (PCR) a tubusainkban. Ez alatt azt értjük, hogy a jelenlegi technológiánkkal a tubusok műanyagának körülbelül 20%-át tudjuk újrahasznosított műanyagra cserélni anélkül, hogy az befolyásolná a termék minőségét. Folyamatosan új megoldásokat keresünk annak érdekében, hogy javítsuk ezt a technológiát, és reméljük, hamarosan ezt a mennyiséget növelni tudjuk.

A PCR használata biztonságos, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) élelmiszercsomagolásból (főként tejes és a gyümölcsleves flakonokból) származó anyag. Az újrahasznosított műanyag még nem áll széles körben rendelkezésre, emellett a technológia amiatt is kihívást is jelent, mivel a műanyagnak különleges tulajdonságokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy alkalmas legyen a fogkrémtubusokban való felhasználásra.

Az összes Unilever szájápolási terméket az EU előírásainak megfelelően alakítottuk ki, és bevezetésük előtt alapos biztonsági ellenőrzésen estek át. Az újrahasznosított műanyagot nagy sűrűségű polietilén (HDPE) élelmiszercsomagolásokból (főleg tejes és gyümölcsleves flakonból) nyertük, és megerősítették, hogy biztonságosan használható fogkrémtubusban is.

HDPE: a csomagoláshoz kiválasztott speciális mechanikai tulajdonságokkal rendelkező műanyagfajta.

Az újrahasznosított műanyag tubusokban való felhasználása kihívást jelent, mivel tulajdonságai kissé eltérhetnek. Ez azt jelenti, hogy a tubus felülete nem mindig tökéletesen sima, ami zavarja a nyomtatási folyamatot. Ez nincs hatással a termék biztonságára vagy használatára. Elsődleges prioritásunk a szűz műanyag felhasználás csökkentése a csomagolás tökéletes megjelenésével szemben.