Skip to content
Hogyan előzhető meg a fogzománc kopása és sérülése?

Hogyan előzhető meg a fogzománc kopása és sérülése?

Tudtad, hogy a fogzománc testünk legkeményebb anyaga? A zománc védi a fogaidat a mindennapi kopástól, az extrém hőmérséklettől és a károsító anyagoktól. Bár nagyon kemény, mégis megsérülhet, s mivel nincsenek élő sejtjei, a szervezet nem képes kijavítani. A jó hír viszont, hogy sok mindent tehetsz, amivel megelőzheted a fogzománc kopását és sérülését, hogy fogaid erősek maradhassanak.

Mi okozza a fogzománc kopását és sérülését?

A fogzománc legnagyobb ellensége a sav – amely cukrokból, keményítőből és még a gyümölcslevekből is keletkezik. Egyéb oka lehet a szájszárazság (xerosztómia), a reflux, gyomor- vagy bélbetegség vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása. De lehet örökölt tulajdonság is, vagy okozhatja a túl erős fogmosás illetve a fogcsikorgatás is.

Melyek a tünetei?

A tünetek a fogzománc kopásának és sérülésének súlyosságától függenek, a következők lehetnek:

  • Érzékenység bizonyos ételekre, mint például az édességek, forró vagy hideg italok
  • Fakó vagy áttetsző fogak, különösen a peremeken
  • Töredezettség és szilánkosság,  a fogak élesek vagy csorbák
  • Elszíneződött fogak: amikor a belső dentin réteg láthatóvá válik
  • Bemélyedések: apró gödrök jelennek meg a fog felszínén.

Hogyan tudom megelőzni a fogzománc kopását vagy sérülését?

A fogzománc kopásának vagy sérülésének megakadályozására sok praktikus módszer létezik:

  • Csökkentsd a savas ételek és italok fogyasztását. Ezek közé tartoznak a szénsavas italok és gyümölcslevek, a citrusfélék és az ecet. Ha ezeket fogyasztod, mindig sok vizet igyál utánuk.
  • A savas italokat szívószállal fogyaszd. Ez a folyadékot a szád hátsó részébe viszi, el a fogaidtól.
  • Óvatosan a nassolással! Az étkezések közötti cukrot vagy keményítőt tartalmazó snackek táplálékul szolgálnak a szádban lévő baktériumoknak, amelyek így savat termelnek. Táplálkozz egészségesebben vagy nassolás után moss fogat (de előtte várj legalább fél órát).
  • Használj fluoridos fogkrémet és naponta kétszer moss fogat. A Signal Micro-granules fogkrém mikroszemcséket tartalmaz, amelyek segítenek megtisztítani a nehezen elérhető helyeket is.
  • Ne sikáld túl erősen a fogaidat, mert ettől megsérülhet a zománc és fogaid érzékenyekké válhatnak. Az se jó, ha túl gyakran és túl nagy erővel mosod a fogaidat.

A fogzománc a tested legkeményebb anyaga, de még így is károsodhat. Mosd meg alaposan a fogaid naponta kétszer, hogy csökkentsd a savak okozta károsodást. Egy kis törődés segít, hogy boldog mosolyod legyen az elkövetkezendő években!

GYORS TIPP

A savas italokat szívószállal idd, hogy megelőzd a fogzománc sérülését.

 
White teeth

Szájápolással Kapcsolatos Kérdések

Szájápolással kapcsolatos kérdéseidre a Signal, a család fogászati szakértője ad válaszokat, és további hasznos tanácsokat is olvashatsz

TOVÁBBI CIKKEK OLVASÁSA