Skip to content
A babák fogainak ápolása

A babák fogainak ápolása

A FOGAK VÉDELMÉT MÁR A TEJFOGAK MEGJELENÉSE ELŐTT EL KELL KEZDENI

A baba első fogának megjelenése nagy esemény a babának és a szülőnek is. Tudta, hogy a fogíny védelmét már az első tejfogak megjelenése előtt el kell kezdeni? Az ideális megoldás az lenne, ha minden etetés után megpróbálnánk letisztítani a baba fogínyét. Ezt egy ujjunkra tekert meleg és nedves törülközővel vagy gézdarabbal tehetjük meg.

A fogzás általában azzal kezdődik, hogy fáj a baba fogínye – ez az első figyelmeztetés a szülőnek, hogy ideje beszerezni az első babafogkrémet és babafogkefét.

A baba napi rutinjának fontos részét kell, hogy képezze a tejfogak alapos tisztítása. Ha ezt ügyesen és idejekorán elkezdjük, a kicsi hozzászokik a fogmosás érzéséhez mire kinőnek a tejfogai.

A TEJFOGAK IS FONTOSAK

Amikor a tejfogak megjelennek – kb. hat hónapos korban – ne kövessük el azt a hibát, hogy ‘átmenetinek’ és a maradó fogaknál kevésbé fontosaknak tekintjük őket. A tejfogak fontos szerepet töltenek be – előkészítik a helyet a későbbi maradó fogaknak –, ezért a lyukas tejfog vagy bármilyen gyermekkori fogszuvasodás, melynek következtében a gyermek korán elveszíti a fogait, gondot okozhat a maradó fogak végleges elhelyezkedése szempontjából.

HOGYAN TISZTÍTSUK A TEJFOGAKAT?

A szülők gyakori aggodalma, hogy a ‘tejfogak tisztítása nem is olyan könnyű!’ Érthető, hogy a kicsik sokszor nehezen szoknak hozzá. Célszerű tehát úgy kezdeni, hogy a térdünkre ültetjük a babát, a fejét pedig a mellünkre támasztjuk. Így a fogkefe sörtéi minden tisztítandó helyet elérnek. Egyben remek alkalom az együttlétre is a babával, ami mindkettőnknek örömet okoz.

Nagyon fontos, hogy megfelelő babafogkefét és speciális babafogkrémet válasszunk. A fogkefe olyan legyen, ami elég kicsi ahhoz, hogy beférjen az apró szájba és gyengéd az érzékeny fogínyhez. A Signal Kids fogkefét kifejezetten az első fogakhoz terveztünk. Fogkrémből elegendő egy kis mennyiség, ez is segít védeni a fogszuvasodás, valamint a csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező fogfájás ellen és erősíti a növekvő fogakat.

Két-három éves kor körül a kicsik már próbálkozhatnak a tejfogaik önálló tisztításával. Ha már fiatalkorban megtanítjuk nekik a helyes szokásokat, később is tudatosan odafigyelnek majd a fogaikra.

Mindenképpen megéri a baba fogait nappal és este is megmosni – ahogyan az FDI (World Dental Federation) ajánlja. Először nem minden kicsinek tetszik a fogmosás, de ha kitartunk, akkor már kisgyermekkorban hozzászoknak ehhez az érzéshez.

GYORS TANÁCS

Amint megjelenik a baba első foga, érdemes naponta kétszer fogat mosni.

 
White teeth

Szájápolási kérdések

Find helpful advice on your oral health concerns in our guides created by Pepsodent, the family dental expert

READ MORE ARTICLES