Skip to content
A babák fogainak ápolása

A babák fogainak ápolása

A FOGAK VÉDELMÉT MÁR A TEJFOGAK MEGJELENÉSE ELŐTT EL KELL KEZDENI

A baba első fogának megjelenése nagy esemény a babának és a szülőnek is. Tudta, hogy a fogíny védelmét már az első tejfogak megjelenése előtt el kell kezdeni? Az ideális megoldás az lenne, ha minden etetés után megpróbálnánk letisztítani a baba fogínyét. Ezt egy ujjunkra tekert meleg és nedves törülközővel vagy gézdarabbal tehetjük meg.

A fogzás általában azzal kezdődik, hogy fáj a baba fogínye – ez az első figyelmeztetés a szülőnek, hogy ideje beszerezni az első babafogkrémet és babafogkefét.

A baba napi rutinjának fontos részét kell, hogy képezze a tejfogak alapos tisztítása. Ha ezt ügyesen és idejekorán elkezdjük, a kicsi hozzászokik a fogmosás érzéséhez mire kinőnek a tejfogai.

A TEJFOGAK IS FONTOSAK

Amikor a tejfogak megjelennek – kb. hat hónapos korban – ne kövessük el azt a hibát, hogy ‘átmenetinek’ és a maradó fogaknál kevésbé fontosaknak tekintjük őket. A tejfogak fontos szerepet töltenek be – előkészítik a helyet a későbbi maradó fogaknak –, ezért a lyukas tejfog vagy bármilyen gyermekkori fogszuvasodás, melynek következtében a gyermek korán elveszíti a fogait, gondot okozhat a maradó fogak végleges elhelyezkedése szempontjából.

HOGYAN TISZTÍTSUK A TEJFOGAKAT?

A szülők gyakori aggodalma, hogy a ‘tejfogak tisztítása nem is olyan könnyű!’ Érthető, hogy a kicsik sokszor nehezen szoknak hozzá. Célszerű tehát úgy kezdeni, hogy a térdünkre ültetjük a babát, a fejét pedig a mellünkre támasztjuk. Így a fogkefe sörtéi minden tisztítandó helyet elérnek. Egyben remek alkalom az együttlétre is a babával, ami mindkettőnknek örömet okoz.

Nagyon fontos, hogy megfelelő babafogkefét és speciális babafogkrémet válasszunk. A fogkefe olyan legyen, ami elég kicsi ahhoz, hogy beférjen az apró szájba és gyengéd az érzékeny fogínyhez. A Signal Kids fogkefét kifejezetten az első fogakhoz terveztünk. Fogkrémből elegendő egy kis mennyiség, ez is segít védeni a fogszuvasodás, valamint a csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező fogfájás ellen és erősíti a növekvő fogakat.

Két-három éves kor körül a kicsik már próbálkozhatnak a tejfogaik önálló tisztításával. Ha már fiatalkorban megtanítjuk nekik a helyes szokásokat, később is tudatosan odafigyelnek majd a fogaikra.

Mindenképpen megéri a baba fogait nappal és este is megmosni – ahogyan az FDI (World Dental Federation) ajánlja. Először nem minden kicsinek tetszik a fogmosás, de ha kitartunk, akkor már kisgyermekkorban hozzászoknak ehhez az érzéshez.

GYORS TANÁCS

Amint megjelenik a baba első foga, érdemes naponta kétszer fogat mosni.

 
White teeth

Szájápolási kérdések

Olvasd el a Signal, a család fogászati szakértőjének hasznos tanácsait a száj egészségével kapcsolatban

További cikkek megtekintése