Skip to content
A gyerekeknél gyakrabban alakul ki fogszuvasodás, mivel a tejfogak zománca kevésbé ellenálló, mint a felnőtt fogaké. Így védheted gyereked fogait.

" />
A fogszuvasodás okai és kezelése gyerekeknél

A fogszuvasodás okai és kezelése gyerekeknél

Minden szülő szeretné, hogy gyermekének erős, egészséges fogai legyenek. Pedig a fogszuvasodás gyerekkorban gyakoribb, mert a tejfogak zománca kevésbé ellenálló, mint a felnőtt fogaké.

A továbbiakban áttekintjük, hogyan alakul ki a fogszuvasodás és hogyan védheted gyereked fogait.

Mi okozza a fogszuvasodást?

A gyereked szájában lévő baktériumok természetesen egy ragacsos anyagot építenek fel, a lepedéket. Ez beboríthatja a fogakat és amikor a gyerek eszik, a lepedékben lévő baktériumok savat termelnek, amely oldja a kemény fogzománcot, így alakul ki a fogszuvasodás.

Mik a tünetek?

Ha gyerekednek érzékenyek vagy fájnak a fogai, esetleg folyamatosan rossz a lehelete, lehet, hogy lyukas a foga. Néha látható is: fehér vagy sötét folt jelenik meg a fogon. Minden esetben fordulj fogorvoshoz.

Fogszuvasodás kezelése gyerekeknél

Ha a gyerekednek fogszuvasodása van, a fogorvosod fluoridos gélt vagy polírozást alkalmazhat, hogy befedje a területet. Ha a lyuk nagyobb, kitisztíthatja a szuvas anyagot és tömést vagy foghúzást javasolhat.

Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél

A legjobb módszer az alapos szájhigiénia és a megfelelő étrend fenntartása. A lepedékben lévő baktériumok a cukros és keményítőt tartalmazó ételekkel, üdítőitalokkal táplálkoznak. Próbáld minél inkább kihagyni ezeket gyereked étrendjéből! Ne feledd, hogy a „rossz anyagok” csökkentése nem elég. Szoktasd az olyan, tápanyagban gazdagabb ételekhez, mint a zöldségek és gyümölcsök, amelyek javítják a nyál ásványi anyag összetételét. Ez segít visszafordítani a lepedék okozta károkat.

A megfelelő szájhigiénia legyen a napi rutin része

A megfelelő szájhigiénia alapvető fontosságú. A közhiedelemmel ellentétben a tejfogak hatással vannak gyereked későbbi fogaira. A baktériumok átterjedhetnek az alattuk növő őrlőfogakra, és átkerülhetnek a szülőről is a gyerekre. Ezért az első fog megjelenésének napjától mosnod kell a gyereked fogait. Ha már képes önállóan fogat mosni, akkor is nagyjából hét éves koráig érdemes felügyelned a folyamatot.

Győződj meg róla:

  • Hogy gyermeked elég vizet iszik evés után.
  • Hogy naponta kétszer mos fogat, legalább két percig.
  • Hogy a fog minden felületét megmossa olyan fogkefével, amely kényelmesen illeszkedik a szájához. A Signal Kids fogkeféket kifejezetten gyerekeknek tervezték. A fogkeféket három havonta le kell cserélni.
  • Hogy fluoridos a fogkrém (gyerekeknél két éves kor fölött). A Signal Kids a fluoridos fogkrémek széles választékát kínálja, ezek segítenek megelőzni a szuvasodást.
  • Hogy bár a fogselymezést a gyerekek igyekeznek elkerülni, mégis fontos naponta elvégezni, hogy a lepedék ne rakódjon le a fogak között.

Ha a gyerekednél kialakítod a helyes fogmosási szokásokat, maga is tud majd vigyázni a fogaira és az ínyére. Ezzel időben megelőzheti a fogszuvasodást, így élvezheti a boldog mosolyt az elkövetkező években.

How it Works
  1. Zománc károsodása
  2. Dentin károsodása
  3. Fogbél károsodása
  4. Fertőzött fogbél

GYORS TIPP

A közhiedelemmel ellentétben a tejfogak hatással vannak a gyerekek későbbi állandó fogaira, ezért győződj meg róla, hogy már kiskorban megfelelőek legyenek a szájápolási szokásaik.

 
White teeth

Szájápolással Kapcsolatos Kérdések

Szájápolással kapcsolatos kérdéseidre a Signal, a család fogászati szakértője ad válaszokat, és további hasznos tanácsokat is olvashatsz

TOVÁBBI CIKKEK OLVASÁSA