Skip to content
Miért fontosak a tejfogak

Miért fontosak a tejfogak

A TEJFOGAK IGENIS FONTOSAK

A gyermek tejfogai segítséget nyújtanak a rágásban, a beszédben és természetesen a mosolygásban is. Ezen felül fontos feladatuk az is, hogy az állkapocsban helyet tartsanak fenn – azaz biztosítsák, hogy a maradó fogaknak elég helyük legyen a rendezett elhelyezkedéshez. Csak azért tehát, mert a tejfogak végül úgyis kipotyognak, ne gondoljuk azt, hogy nem is kell őket ápolni.

A gyermekek tejfogaiban lévő lyukak vagy a gyermekkori fogszuvasodás a fogak idő előtti elvesztéséhez vezethetnek, aminek következtében a maradó fogak esetleg nem találnak maguknak elegendő helyet, és így görbe vagy összetorlódott fogsor alakulhat ki. A kisgyermekeknél is kialakulhat rossz lehelet vagy akár gyermekkori fogfájás, ezért egyértelmű, hogy már kora kisgyermekkortól védeni és tisztítani kell a tejfogakat. A tejfogak bizony nagyon fontosak!

MIKOR JELENNEK MEG AZ ELSŐ TEJFOGAK?

A babák első tejfoga általában az alsó sorban, középen jelenik meg hat hónapos kor körül – ez azonban lehet akár egy éves korban is, egyes babák pedig már tejfogakkal születnek.

Ha minden tejfog kinőtt, összesen 20 fog lesz – 10 felül és 10 alul. A legtöbb gyermeknek valószínűleg az összes tejfoga megjelenik két és fél éves korára (körülbelül ekkorra tanulják meg megvillantani a gyönyörű mosolyukat is annak érdekében, hogy megkapják azt, amit akarnak!).

GYORS TANÁCS

Amint megjelenik a baba első foga, ideje elkezdeni a napi két fogmosást.

 
White teeth

Szájápolási kérdések

Olvasd el a Signal, a család fogászati szakértőjének hasznos tanácsait a száj egészségével kapcsolatban

További cikkek megtekintése