Skip to content
Mi okoz sárga fogakat és elszíneződést?

Mi okoz sárga fogakat és elszíneződést?

A legtöbb ember elefántcsontfehér fogakkal születik, de sok különböző természetes árnyalat létezik - a sárgától a szürkéig. Akárcsak a hajad vagy a szemed esetében, a fogad színét is a DNS-ed határozza meg. Bár a sárgás alapszín nem a nem megfelelő szájápolás jele, a sárga foltok általában a helytelen fogápolási szokások miatt alakulnak ki. Nézzük meg, melyek a fogak elszíneződésének leggyakoribb okai.

Nem megfelelő szájhigiénia

A fogakon lévő foltok egyik leggyakoribb oka a lepedék lerakódása. Figyelj oda, hogy naponta legalább kétszer moss fogat, egyszer fogselymezz és használj szájvizet, hogy megelőzd a lepedék és a fogkő kialakulását.

A fogzománc sérülése

A fogak a korral sárgulnak, mivel a fogzománc vékonyodik és láthatóvá válik alatta a dentin, amely egy sötétebb anyag és amely a fog tömegét alkotja. A zománc sérülését megelőzheted, ha a savas italokat szívószálon keresztül iszod, csökkented a savas ételek fogyasztását, fogat mosol, fogselymezel és szájvizet használsz mindennap.

Ételek és italok

A fogzománcon apró rések találhatók, amelyekben megmaradnak az apró étel- és italmaradékok. A kávé, a bor, a tea és a bogyós gyümölcsök különösen nagy mennyiségű tannint, festékanyagot és savat tartalmaznak, olyan anyagokat, amelyek rátapadnak a zománcra és elszíneződést okoznak. Próbáld meg korlátozni ezek fogyasztását, savas ételek és italok fogyasztása után öblítsd ki a szádat bő vízzel. A legfontosabb, hogy naponta kétszer moss fogat és rendszeresen keresd fel fogorvosodat.

Bagórágás vagy dohányzás

A dohány nikotint és kátrányt tartalmaz, amelyek rátapadnak a fogzománcodra és elszíneződést okoznak. A dohányzás elhagyása nemcsak az általános egészségi állapotodat javítja, hanem a fogaid állapotát is.

Gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos antibiotikumok, mint a tetraciklin és a doxiciklin köztudottan elszínezi a gyerekek fogait. Az antihisztaminok, antipszichotikus és magas vérnyomás elleni gyógyszerek szintén okozhatnak elszíneződést. Használatuk előtt érdemes az orvosoddal konzultálnod.

Mindennapi életviteled néhány egyszerű változtatásával  elkerülheted a foltok és elszíneződés kialakulását a fogaidon. Mint mindig, a megfelelő szájhigiénia érdekében minden nap moss fogat, használj fogselymet és szájvizet, hathavonta keresd fel a fogorvosodat egy alapos tisztításért.

GYORS TIPP

Mérsékeld a kávé, bor, tea fogyasztását, ezek nagymennyiségű tannint, festékanyagot és savat tartalmaznak, melyek rátapadnak a fogzománcra és foltokat okoznak.

 
White teeth

Szájápolással Kapcsolatos Kérdések

Szájápolással kapcsolatos kérdéseidre a Signal, a család fogászati szakértője ad válaszokat, és további hasznos tanácsokat is olvashatsz

TOVÁBBI CIKKEK OLVASÁSA