Skip to content
Mi okoz sárga fogakat és elszíneződést?

Mi okoz sárga fogakat és elszíneződést?

 

A legtöbb ember elefántcsontfehér fogakkal születik, de sok különböző természetes árnyalat létezik - a sárgától a szürkésig. Akárcsak a hajad vagy a szemed esetében, a fogad alapszínét is a DNS-ed határozza meg. Bár a sárgás alapszín nem a nem megfelelő szájápolás jele, a sárga foltok általában a helytelen fogápolási szokások miatt alakulnak ki. Nézzük meg, melyek a fogak elszíneződésének leggyakoribb okai.

Nem megfelelő szájhigiénia

A fogakon lévő foltok egyik leggyakoribb oka a lepedék lerakódása. Figyelj oda, hogy naponta legalább kétszer moss fogat, legalább egyszer használj fogselymet és szájvizet, hogy megelőzd a lepedék és a fogkő kialakulását.

A fogzománc sérülése

A fogak a korral sárgulnak, mivel a fogzománc vékonyodik és láthatóvá válik alatta a dentin, ami a fog tömegét alkotó sötétebb anyag. A zománc sérülését megelőzheted, ha a savas italokat szívószálon keresztül iszod, csökkented a savas ételek fogyasztását, fogat mosol, valamint fogselymet és szájvizet használsz mindennap. Használd a Signal White Now Sensitive fogkrémet, mely akár 3x fehérebb mosolyt biztosít azonnal* és segít enyhíteni a fogérzékenységet akár 30 másodperc alatt**

 

*Az azonnali fehérítő hatás ideiglenes és optikai. Laboratóriumi vizsgálat alapján a Signal White Now fogkrémhez képest.

**Fogmosás után ujjal vidd fel a terméket közvetlenül különösen érzékeny fogaidra, és finoman masszírozd 30 másodpercig.

Ételek és italok

A fogzománcon apró rések találhatók, amelyekben megmaradhatnak az ételek és italok. A kávé, a vörösbor, a tea és a bogyós gyümölcsök különösen nagy mennyiségű tannint, festékanyagot és savat tartalmaznak, olyan anyagokat, amelyek rátapadhatnak a zománcra és elszíneződést okozhatnak. Próbáld meg korlátozni ezek fogyasztását, valamint a savas ételek és italok fogyasztása után öblítsd ki a szádat bő vízzel. A legfontosabb, hogy naponta kétszer moss fogat és rendszeresen keresd fel fogorvosodat.

Dohányzás

A dohány nikotint és kátrányt tartalmaz, amelyek rátapadnak a fogzománcodra és elszíneződést okoznak. A dohányzás elhagyása nemcsak az általános egészségi állapotodat javítja, hanem a fogaid állapotát is.

Gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos antibiotikumok, mint a tetraciklin és a doxiciklin köztudottan elszínezheti a gyerekek fogait. Az antihisztaminok, antipszichotikus és magas vérnyomás elleni gyógyszerek szintén okozhatnak elszíneződést. Használatuk előtt érdemes az orvosoddal konzultálnod.

Mindennapi életviteled néhány egyszerű változtatásával elkerülheted a foltok és elszíneződés kialakulását a fogaidon. Mint mindig, a megfelelő szájhigiénia érdekében minden nap moss fogat, használj fogselymet és szájvizet, valamint hathavonta keresd fel a fogorvosodat egy alapos tisztításért.

GYORS TIPP

Mérsékeld a kávé, bor, tea fogyasztását, ezek nagymennyiségű tannint, festékanyagot és savat tartalmaznak, melyek rátapadnak a fogzománcra és foltokat okoznak.

 
White teeth

Szájápolással Kapcsolatos Kérdések

Szájápolással kapcsolatos kérdéseidre a Signal, a család fogászati szakértője ad válaszokat, és további hasznos tanácsokat is olvashatsz

TOVÁBBI CIKKEK OLVASÁSA