Skip to content
Ezek a mindennapi szokások csökkentik a száj higiéniáját és károsíthatják a fogzománcodat.

" />
Fogakat károsító szokások

Fogakat károsító szokások

A fogzománc a legkeményebb anyag az emberi testben, viszont a szerkezete meglepően sérülékeny: mivel a fogzománc nem tartalmaz élő sejteket, a szervezet nem tudja kijavítani, ha megsérül. A fogmosás és a fogselymezés nem mindig elég ahhoz, hogy megóvd a fogaidat a törésektől és a fogszuvasodástól.

Néha a nem tudatos, mindennapi szokásaink is hatással vannak a szájhigiéniánkra és az egészségünkre. Sok problémától megóvhatod magad, ha leszoksz ezekről.

Körömrágás: Rágod a körmöd, miközben ezt olvasod? Tudjuk, nehéz abbahagyni, de ha rágjuk a körmeinket, nemcsak a baktériumokat visszük be a kezünkről a szánkba, hanem a fogzománcot is károsítjuk és koptatjuk a metszőfogainkat. Inkább próbáld lefoglalni valamivel a kezeidet, például nyomogass gumilabdát.

A fogad használata sörnyitóként: A fogaid nagyon fontos eszközök – de csak evéshez. Amikor kinyitsz velük egy üveget, el is törhetnek. Megértjük, hogy pár másodpercig kényelmesnek tűnhet, de inkább vegyél egy jó sörnyitós kulcstartót, mert így megúszhatod a későbbi költséges fogászati kezeléseket.

Jég ropogtatása: Ismered azt az érzést, amikor egy jégkockát ropogtatsz és a jég kellemesen hűti a szádat? A hideg okozta hirtelen összehúzódás megrepesztheti a fogaidat. Tarts magadnál egy csomag cukormentes, xilitolos rágót. Lefoglalja a szádat és a xilitolból nem képződnek a fogzománcot károsító savak.

Tollak és ceruzák rágása: Ez nemcsak a fogaidnak árt, hanem az írószernek is. A legtöbbünk akkor rágja a tollakat és ceruzákat, amikor egy nehéz feladatra koncentrál. A fogak nem azonnal károsodnak, de a folyamatos rágcsálás idővel a fogak töréséhez és szuvasodásához vezethet.

A fogpiszkáló helytelen használata: Ez a kis fadarab rossz kezekben veszélyes fegyverré válhat! Ha helytelenül használjuk a fogpiszkálót, károsítjuk az ínyünket. Legközelebb ha valami beragad a fogaid közé, használj inkább gyengéd fogselymet.

Egy kis odafigyeléssel könnyen leszokhatsz ezekről a szokásokról, hogy magabiztos legyen a mosolyod!

GYORS TIPP

Ha rágni szoktad a körmeidet, próbálj meg leszokni róla. Nemcsak a baktériumokat viszed be a kezedről a szádba, hanem a fogzománcot is károsítod.

 
White teeth

Szájápolással Kapcsolatos Kérdések

Szájápolással kapcsolatos kérdéseidre a Signal, a család fogászati szakértője ad válaszokat, és további hasznos tanácsokat is olvashatsz

TOVÁBBI CIKKEK OLVASÁSA